Greenock Residence

Renovation and addition to single-family residence / Los Angeles (2012)

The pre-war residence had been poorly remodeled in the 80s, but retained a very crisp and malleable structural layout. The addition and renovation sought to maximize the potential for openness in plan- with clear spatial demarcations, high ceilings, extensive glazing and light palette. The addition in the front and rear restore the relationship to the outdoors, by re-establishing a new proportion and presence on the street, and by projecting the rear spaces onto the minimal outdoors. There, the existing (re-plastered) pool is deployed as the cornerstone around which the existing mature trees and the new landscape are organized. All these elements are balanced to combine privacy and comfort with an open and expanding spatial experience. This project was executed with a design/build approach, and features many custom designed and fabricated elements.

 

- - - - - - - - - - - - - - -
PROJECT DATA:
Building Area: 3,260 SqFt
Lot Area: 7,755 SqFt

TEAM:
Structural Engineer: David H. Lau & Associate
Photography: Nancy Newman